Dankzij de veelzijdigheid van serious games kunnen ze in de zorgsector voor allerlei doeleinden worden ingezet. Bijvoorbeeld om zorgverleners nieuwe vaardigheden aan te leren.
In de zorgsector, waar fouten serieuze consequenties kunnen hebben voor de gezondheid van cliënten, is het fijn om in een veilige, gesimuleerde omgeving te kunnen oefenen. Dit biedt zorgprofessionals de kans om van hun acties te leren en zelfvertrouwen op te bouwen.
Anderzijds kunnen begeleiders serious games inzetten om hun cliënten verder te helpen. Denk aan mantelzorgers die leren omgaan met moeilijke situaties, of cliënten met een beperking die je wilt helpen in hun ontwikkeling. De games worden volledig op maat ontworpen en ontwikkeld en kunnen daarom helemaal worden aangepast op de (leer)behoeften van de eindgebruiker. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Robins Wereld
Een prachtig voorbeeld van hoe serious games kunnen functioneren in de zorg is ons project ‘Robins Wereld’. In samenwerking met ‘s Heeren Loo hebben we een game ontworpen en ontwikkeld speciaal voor kinderen met een verstandelijke beperking.
Tijdens dit project was het van groot belang elkaar taal te leren spreken, om zo tot een game-ontwerp te komen om echt impact te kunnen realiseren. Dit konden we vertalen naar de serious game, die momenteel door meerdere zorginstellingen en organisaties binnen het speciaal onderwijs worden gebruikt. Door nauw contact met de doelgroep en hun begeleiders hebben we een effectieve game gecreëerd die perfect aansluit bij hun behoeften.
Dit laat zien dat maatwerk mogelijk is voor alle doelgroepen binnen de zorg!
Onze methode
Onze methode bestaat uit vijf overzichtelijke en praktische stappen, waarbij alle belangrijke stakeholders – van klant tot eindgebruiker – nauw betrokken zijn.